Տոնական սեղանն առանց ձկնեղենի ախորժելի չէ: Դե այն շատ համեղ է, իսկ, որ նաև առողջարար է, բոլորը գիտեն: MedMedia.am-ն առանձնացրել է դրա օգտակար հատկություններից մի քանիսը:
Ձկները հարուստ են.
— սպիտակուցներով
— լիպիդներով
— ամինաթթուներով
— յոդով
— ֆտորինով
— կալցիումով
— ցինկով
— սելենումով
— երկաթով
— մագնեզիումով
— ֆոսֆորով
— բրոմով
— A, D, F, E, C, P, B,H վիտամիիներով
— ձկան յուղով
— Օմեգա-3 թթվով
Ձկան միսը ներառված է շատ դիետաներում: Նրա կալորիականությունը մի փոքր ցածր է, քան մսինը: Դրա հաճախակի օգտագործումը խթանում է մազերի աճը, թարմացնում մաշկը, բարելավում շնչառական ու մարսողական համակարգերը:
Օգնում է պայքարել սիրտ-անոթային հիվանդությունների և տեսողական խնդիրների դեմ: Բացի այդ, այն նվազեցնում է դեպրեսիան, բարելավում մտավոր գործունեություն, խթանում է իմունիտետը ու ֆիզիկական ակտիվությունը:
Ձուկը նաև շատ օգտակար է ոսկրերի համար, միաժամանակ կարգավորում է նյութափոխանակությունը: