Բրիտանացի գիտնականները գենոմի խմբագրման գործընթացն օգտագործել են լոլիկի մեջ վիտամին D-ի նոր աղբյուր ստեղծելու համար:
Վիտամին D3-ի քանակը, որը վիտամին D-ի հիմնական ձեւերից մեկն է, գենետիկորեն խմբագրված լոլիկների մեջ հավասար է երկու միջին չափի ձվի կամ մոտ երկու ճաշի գդալ թունայի, ասվում է երկուշաբթի Nature Plants ամսագրում հրապարակված հետազոտության մեջ:
Սակայն նշվում է, որ գենետիկորեն ձեւափոխված լոլիկը չի մշակվել կոմերցիոն օգտագործման համար, եւ դեռ հայտնի չէ, թե ինչպես կպահեն դրանք իրենց դրսում աճեցնելու դեպքում, ասվում է հետազոտության արդյունքներով հայտարարության մեջ։
Նոր ուսումնասիրության հրապարակումը հետեւել է Մեծ Բրիտանիայի առողջապահության նախարար Սաջիդ Ջավիդի ապրիլին արված հայտարարությանն այն մասին, որ կլինի պաշտոնական վերանայում վիտամին D-ի հավելումների եւ ըմպելիքների ուսումնասիրման համար՝ առողջության մեջ վիտամին D-ի պակասի հետ կապված անհավասարությունները վերացնելու նպատակով:
Պաշտոնյաների խոսքով՝ հետազոտությունը սկսվել է այն բանից հետո, երբ տվյալներ են հայտնվել, որ Մեծ Բրիտանիայում յուրաքանչյուր վեցերորդ մեծահասակը վիտամին D-ի ցածր մակարդակ ունի, ինչը կարող է հանգեցնել հաշմանդամության եւ ոսկրային ցավի:
Ստացված տվյալները վկայում են, որ Մեծ Բրիտանիայում երեխաների գրեթե 20 տոկոսի մոտ վիտամին D-ի մակարդակը ցածր է կառավարության առաջարկած մակարդակից, իսկ տարեցների, անօթեւանների, սեւամորթների եւ հարավասիացիների մոտ այդ վիտամինի մակարդակը նույնպես ցածր է։
Վիտամին D-ի հիմնական աղբյուրը, որն անհրաժեշտ է ոսկորների առողջության, ատամների եւ մկանների համար, գալիս է արեւի լույսից, սակայն աշնան վերջում, գարնան սկզբում եւ ձմռան ամիսներին Մեծ Բրիտանիայում արեւի լույսը բավարար չէ այն ստանալու համար: Սա նշանակում է, որ նրանք ապավինում են սննդային աղբյուրներին, ինչը հատկապես դժվար է վեգանների համար, քանի որ բույսերը, որպես կանոն, այդ սննդանյութի վատ աղբյուրներ են: