Գլխավոր էջ Նորություններ Շոկոլադը կարող է վտանգավոր «քիմիական ռումբ» դառնալ

Շոկոլադը կարող է վտանգավոր «քիմիական ռումբ» դառնալ

410
0

Ոչ բոլոր շոկոլադե կոնֆետները օրգանիզմի համար օգտակար հատկություններ ունեն, իսկ ոմանք կարող են նույնիսկ վտանգավոր լինել առողջության համար, ասել է բժիշկ-սննդաբան Ելենա Սոլոմատինան:

Նրա խոսքերով ՝ շոկոլադը կարող է վտանգավոր «քիմիական ռումբ» դառնալ, եթե դրանում կակաոյի յուղի փոխարինիչներ կան:

Ինչպես նշում է սննդաբանը, քաղցրավենիքները հաճախ ալերգիայի պատճառ են հանդիսանում ինչպես երեխաների, այնպես էլ մեծահասակների մոտ:

«Շոկոլադե կոնֆետների չափից ավելի օգտագործումը ծանրաբեռնում է լյարդը։ Այն կարող է առաջացնել ճարպակալում կամ շաքարախտ։ Նման հիվանդություններ կարող են առաջանալ նույնիսկ մուգ ու դառը շոկոլադի չարաշահման դեպքում», – պարզաբանել է սննդաբանը։

Նա զգուշացրել է, որ պետք է խուսափել կոնֆետներից, որոնց կազմում կակաոյի յուղը փոխարինում են տրանսճարպերով, օրինակ ՝ արմավենու յուղով։ Որպես հետևանք, կարող են ռաջանալ անոթային հիվանդություններ, աթերոսկլերոզ, ինչպես նաև կարող են թրոմբներ ։ Այդպիսի քաղցրավենիքը օրգանիզմում կբարձրացնի խոլեստերինի մակարդակը և կնպաստի հոդերում աղերի կուտակման:

Փորձագետը խորհուրդ է տալիս շոկոլադ գնելիս անպայման ուշադրություն դարձնել բաղադրությանը և նախապատվությունը տալ բնական բաղադրիչների պարունակությամբ արտադրանքին:

«Ընտրեք մուգ շոկոլադով կոնֆետներ ՝ դրանցում ավելի քիչ շաքար և ավելի շատ օգտակար նյութեր կան։ Ամենակարևորը՝ պետք է պահպանել «ոսկե միջինը» և հիշել, որ պետք է չափավոր ուտել: Այսպես, հասուն մարդու համար շոկոլադի օրական չափաբաժինը չպետք է գերազանցի օրական 10 գրամը», – ասել է նա ։

ԹՈՂՆԵԼ ՊԱՏԱՍԽԱՆ

Խնդրում ենք մուտքագրել Ձեր մեկնաբանությունը
Խնդրում ենք մուտքագրել ձեր անունը այստեղ