Ամռանը ձմերուկն անպակաս է գրեթե յուրաքանչյուրի սեղանից, սակայն գաղտնիք չէ, որ հյութալի եւ ախորժալի այս պտուղը կարող է թունավորման պատճառ դառնալ:
Ձմերուկը, բացի օգտակար նյութերից, կարող է պարունակել նաեւ նիտրատներ, ինչն էլ հենց կաորղ է հանգեցնել թունավորման:
Բժիշկ-գաստրոէնտերոլոգ Գրետա Պողոսյանի խոսքով ձմերուկից թունավորման նշանները ի հայտ կարող են գալ ընդունումից 4-6 ժամվա ընթացքում։ Կլինիկական նշաններն են ‘
- սրտխառնոց
- փսխում
- լուծ
- գլխացավ,
- բարձր ջերմություն
Այս դեպքում հիվանդին պետք է տալ շատ հեղուկ,ադսորբենտներ(կլանիչներ) և կանչել շտապօգնություն։ Թունավորման պատճառ կարող են հանդիսանալ
1) Պարարտացման նպատակով կիրառվող նիտրատները կամ այլ պարարտանյութերը
2)Ձմերուկից(ինչպես նաև սեխից) օրգանիզմ ներթափանցած մանրէներ,որոնք կարող են առաջացնել աղիքային ինֆեկցիաներ։
Խնդրից խուսափելու համար պետք է գնել վստահելի խանութից կամ վաճառողից և որ ամենակարևորն է առանց ամբողջականության խախտման, քանի որ ճաքերը կամ կտրված մասը նպաստավոր պայմաններ են հանդիսանում մանրէների աճի համար։
Մինչ օգտագործելը մթերքները պետք է լվանալ հոսող ջրի տակ։ Առողջ մարդը օրեկան կարող է օգտագործել 500գր ձմերուկ, մինչև 2 տարեկան երեխաները 80-100գր,իսկ 4-6 տարեկանները 150 գր ձմերուկ։ Չափից ավելի օգտագործումը վնասակար է այն անձանց համար ովքեր ունեն աղե-ստամոքսային տրակտի հետ կապված խնդիրներ, միզաքարային հիվանդություններ և խնդիրներ կապված նյութափոխանակությունը հետ։