Գլխավոր էջ Նորություններ Գիտնականները նշել են աթերոսկլերոզից պաշտպանող վիտամինը

Գիտնականները նշել են աթերոսկլերոզից պաշտպանող վիտամինը

1214
0

Վիտամին K- ով հարուստ սննդակարգը 34 տոկոսով նվազեցնում է աթերոսկլերոզի հետ կապված սրտային հիվանդությունների վտանգը: Այս մասին են վկայում Journal of the American Heart Association ամսագրում հրապարակված տվյալները:

Ավելի քան 20 տարի Միացյալ Նահանգների Էդիթ Քոուենի համալսարանի գիտնականներն անցկացրել են հետազոտություն, որին մասնակցել է մոտավորապես 50 հազար մարդ:

Նշվում է, որ այդ վիտամինի երկու տեսակ կա՝ K1, որը գտնվում է կանաչ տերևավոր բանջարեղենի և բուսական յուղերի մեջ, և K2, որը գտնվում է մսի, ձվի և ֆերմենտացված սննդի մեջ:

Հետազոտության արդյունքում պարզվել է, որ այն մասնակիցները, որոնք ստացել են մեծ քանակությամբ վիտամին K1, 21 տոկոսով ավելի քիչ հավանական է, որ կհոսպիտալացվեն։ Վիտամին K2- ի բարձր քանակության դեպքում այդ ցուցանիշը կազմել է 14 տոկոս, իսկ պերեֆերիկ զարկերակների հիվանդության ռիսկը նվազել է 34 տոկոսով:

Փորձագետները շեշտում են, որ ներկայիս դիետիկ ուղեցույցները հիմնականում կենտրոնանում են վիտամին K1- ի քանակի վրա: Այնուամենայնիվ, ավելի շատ ապացույցներ են հայտնվում, որ վիտամին K- ի ընդունումը կարող է լրացուցիչ պաշտպանություն ապահովել աթերոսկլերոզի զարգացման դեմ: Այս առումով փորձագետները մտադիր են ընդլայնել վիտամին K2- ով հարուստ սննդամթերքի, ինչպես նաև դրա ձևերի տվյալների բազան, որոնք կարող են տարբեր կերպ կլանվել օրգանիզմի կողմից:

Նյութի աղբյուրը՝ 1in.am

ԹՈՂՆԵԼ ՊԱՏԱՍԽԱՆ

Խնդրում ենք մուտքագրել Ձեր մեկնաբանությունը
Խնդրում ենք մուտքագրել ձեր անունը այստեղ