Վիտամին K- ով հարուստ սննդակարգը 34 տոկոսով նվազեցնում է աթերոսկլերոզի հետ կապված սրտային հիվանդությունների վտանգը: Այս մասին են վկայում Journal of the American Heart Association ամսագրում հրապարակված տվյալները:
Ավելի քան 20 տարի Միացյալ Նահանգների Էդիթ Քոուենի համալսարանի գիտնականներն անցկացրել են հետազոտություն, որին մասնակցել է մոտավորապես 50 հազար մարդ:
Նշվում է, որ այդ վիտամինի երկու տեսակ կա՝ K1, որը գտնվում է կանաչ տերևավոր բանջարեղենի և բուսական յուղերի մեջ, և K2, որը գտնվում է մսի, ձվի և ֆերմենտացված սննդի մեջ:
Փորձագետները շեշտում են, որ ներկայիս դիետիկ ուղեցույցները հիմնականում կենտրոնանում են վիտամին K1- ի քանակի վրա: Այնուամենայնիվ, ավելի շատ ապացույցներ են հայտնվում, որ վիտամին K- ի ընդունումը կարող է լրացուցիչ պաշտպանություն ապահովել աթերոսկլերոզի զարգացման դեմ: Այս առումով փորձագետները մտադիր են ընդլայնել վիտամին K2- ով հարուստ սննդամթերքի, ինչպես նաև դրա ձևերի տվյալների բազան, որոնք կարող են տարբեր կերպ կլանվել օրգանիզմի կողմից:
Նյութի աղբյուրը՝ 1in.am