Գլխավոր էջ Նորություններ Հրահանգներ՝ աղիքային վարակիչ հիվանդություններն ու սննդային թունավորումները կանխարգելելու համար

Հրահանգներ՝ աղիքային վարակիչ հիվանդություններն ու սննդային թունավորումները կանխարգելելու համար

337
0

Աղիքային վարակիչ հիվանդությունների և սննդային թունավորումների հնարավոր առաջացումն ու տարածումը կանխարգելելու նպատակով ՀՀ առողջապահական և աշխատանքի տեսչական մարմինը, որպես բնակչության սանիտարահամաճարակային անվտանգության ապահովման բնագավառում վերահսկողության պատասխանատու կառույց խստորեն հորդորում է պահանել սանիտարահամաճարակային նորմերը։

 

Հատկապես ամառային շոգ եղանակով պայմանավորված անհրաժեշտ է՝

 

չգնել անհայտ ծագման, չսահմանված վայրերում, առանց պատշաճ ջերմաստիճանի և հիգիենիկ պայմանների պահպանման վաճառվող սննդամթերք, հատկապես պատրաստի սննդատեսակներ (քաբաբ, խորոված, մսով, սնկով փքաբլիթներ, այսպես կոչված՝ Ղարսի խորոված),

կրեմային հրուշակեղեն, լցնովի պաղպաղակ և այլն,

հետևել ձեռքերի հիգիենային՝ հաճախակի լվանալ օճառով,

միրգ, բանջարեղեն, հատապտուղներ օգտագործելուց առաջ լավ լվանալ հոսող խմելու ջրով,

սննդամթերքը պահել փակ տարաներում՝ ճանճերի աղտոտումից զերծ պահելու նպատակով,

չհավաքել և սննդում չօգտագործել անհայտ ծագման սնկեր,

չպահել պատրաստի սնունդը սենյակային ջերմաստիճանում երկու ժամից ավելի,

չթույլատրել երեխաներին լողալ դեկորատիվ ջրավազաններում և խաղալ ոռոգման ջրով,

չաղտոտել շրջակայքը,

խմելու ջրի համային և գունային փոփոխությունների, տեսանելի նստվածքների առկայության դեպքում այն չօգտագործել կամ օգտագործել միայն եռացնելուց հետո, ինչպես նաև դիմել համապատասխան մարմիններին,

աղիքային վարակիչ հիվանդությունների ախտանիշերի առկայության դեպքում անհապաղ դիմել բժշկի։

Տեսչական մարմինը հրավիրում է նաև հիվանդանոցային և արտահիվանդանոցային ձևերով բժշկական օգնություն և սպասարկում իրականացնող կազմակերպությունների ուշադրությունը՝ անհրաժեշտ է խստորեն պահպանել սանիտարահամաճարակաբանական կանոններն ու նորմերը՝

 

— առողջարանային-վերականգնողական հաստատություններում,

 

— ուսումնական հաստատություններում,

 

— մանկատներում, երեխաների խնամքի և պաշտպանության գիշերօթիկ հաստատություններում,

 

— տուն-ինտերնատներում,

 

1

 

STOPPED

 

— հյուրանոցային տնտեսություններում,

 

— արտադրական ձեռնարկություններում։

 

ԱԱՏՄ վերահսկողական աշխատանքները նշված սուբյեկտների մոտ կրում են մշտական բնույթ։

 

Հիշեցում՝ աղիքային վարակիչ հիվանդությունների և սննդային թունավորումների հիմնական ախտանշաններն են թուլությունը, գլխացավը, գլխապտույտը, սրտխառնոցը, փսխումները, լուծը, ջերմության բարձրացումը և այլն։

 

 

ԹՈՂՆԵԼ ՊԱՏԱՍԽԱՆ

Խնդրում ենք մուտքագրել Ձեր մեկնաբանությունը
Խնդրում ենք մուտքագրել ձեր անունը այստեղ