Ծիրանի ու դեղձի կորիզները կարող են խիստ վտանգավոր և անգամ մահացու լինել երեխաների համար։ Այս մասին «Ռոսիա 1» («Россия 1») հեռուստաալիքի եթերում ասել է ռուս հանրահայտ բժիշկ ու հաղորդավար Ալեքսանդր Մյասնիկովը։
Նրա խոսքով այս մրգերի կորիզների մեջ պարոնակվում է շարժուն թունավոր հեղուկ՝ սինիլաթթու, որը խիստ վտանգավոր է։
«Մանուկ ժամանակ ինքներս էին քարով կոտրում դրանք և ուտում։ Սինիլաթթուն կարող է թունավորում առաջացնել և նույնիսկ մահվան հանգեցնել։ Ամեն տարի ամռանն այդ կորիզների միջուկը կերած երեխաները մահանում են հենց սինիլաթթվով թունավորման հետևանքով», — նշել Մյասնիկովը։
Կենսաբան, կենսաբանական գիտությունների թեկնածու Եկատերինա Բարանովան իր հերթին նշել է, որ երեխաների մոտ հաճախ է նկատվում նաև ալերգիա դեղձի նկատմամբ։
«Շատերը վախենում են դեղձ ուտել։ Սակայն դեղձը եփելու կամ կեղևազրկելու ու ներքին սպիտակուցներով հարուստ հատվածը հեռացնելու դեպքում ալերգիաներ չեն նկատվի», — նշել է Բարանովան։