Գլխավոր էջ Գլխավոր Ո՞ր սննդակարգն է օգտակար շաքարախտի դեպքում

Ո՞ր սննդակարգն է օգտակար շաքարախտի դեպքում

394
0

Հակաօքսիդանտներով հարուստ սննդակարգը կարող է օգտակար լինել շաքարախտի դեպքում: Հակաօքսիդանտները բնական միացություններ են, որոնք օգնում են հաղթահարել ազատ ռադիկալների հետեւանքով առաջացած օքսիդացնող սթրեսը, որը նյութափոխանակության կողմնակի հետեւանք է:

Ինչպես նշում է Foods News-ը, ազատ ռադիկալները կարող են վնասել առողջ բջիջները: Մարմինը ինքն է արտադրում հակաօքսիդանտներ՝ դրանցից պաշտպանվելու համար, սակայն երբեմն դրանք բավարար չեն: Բացի այդ, տարիքի հետ հակաօքսիդանտների արտադրությունը նվազում է: Այս դեպքում, ըստ մասնագետների, կարող է օգնել ճիշտ սննդակարգը:

Հայտնի է, որ հակաօքսիդանտների հատկություններ ունեն C եւ E վիտամինները, ցինկը, սելենը, բուսական պիգմենտները (ֆլավոնոիդներ, կարոտինոիդներ): Գիտնականների ուշադրությունը գրավել է կարոտինոիդներից մեկը` աստակսանտինը, որը կարելի է գտնել ձկների եւ ծովամթերքների մեջ (վայրի սաղմոն, իշխան, կրիլ, ծովախեցգետին, խեցգետին, խեցգետին, օմար), Phaffia սնկերում եւ Haematococcus pluvialis ջրիմուռներում: Միացությունը ցուցաբերել է 2-րդ տիպի շաքարախտ ունեցող անձանց մոտ արյան ճնշումը իջեցնելու ունակություն՝ միաժամանակ բարելավելով գլյուկոզայի նյութափոխանակությունը:

Մասնագետները փորձ են անցկացրել շաքարախտով 44 անձանց հետ, որոնց բաժանել են 2 խմբի: Առաջինն ընդունել է պլացեբո, իսկ երկրորդը` աստակսանտին (օրական 8 միլիգրամ): 8 շաբաթ անց պարզվել է, որ աստակսանտին ընդունող շաքարախտ ունեցող հիվանդների մոտ նկատվում է ճարպի զանգվածի, շիճուկի տրիգլիցերիդների, ցածր խտության լիպոպրոտեինների եւ սիստոլիկ ճնշման նվազում: Բացի այդ, աստակսանտինը նվազեցրել է գլիկացված սպիտակուցների մակարդակը եւ արյան մեջ գլյուկոզայի խտությունը: Երկու ցուցանիշներն էլ կապված են շաքարախտի զարգացման հետ:

ԹՈՂՆԵԼ ՊԱՏԱՍԽԱՆ

Խնդրում ենք մուտքագրել Ձեր մեկնաբանությունը
Խնդրում ենք մուտքագրել ձեր անունը այստեղ