Գլխավոր էջ Նորություններ Որո՞նք են սառեցման համար արգելված մթերքները

Որո՞նք են սառեցման համար արգելված մթերքները

32
0

Կրկնակի սառեցված միսը կարող է վարակ առաջացնել, վստահ է թերապևտ, գաստրոէնտերոլոգ Սերգեյ Լոպատինը։ Նա թվարկել է նաև այլ մթերքներ, որոնք արգելված են սառեցնելու համար:

 

Սառեցված հատապտուղների, մրգերի և բանջարեղենի օգուտների ու վնասների մասին կարծիքները հակասական են բժշկական հանրության մեջ, նշել է Լոպատինը: Մի կողմից, նույնիսկ ցածր ջերմաստիճանի դեպքում, մրգերը պահպանում են սննդարար նյութերի մեծ մասը: Բայց մյուս կողմից, սովորական սառցախցում սառեցնելը թույլ չի տա առավելագույնս խնայել վիտամիններն ու միկրոէլեմենտները, քանի որ դա հնարավոր է անել հատուկ սարքավորմամբ արագ սառեցման միջոցով: Գաստրոէնտերոլոգը պարզաբանել է, որ որոշ դեպքերում սառեցված մթերքը ոչ միայն կորցնում է իր սկզբնական հյուսվածքը, այլև կարող է վնասակար լինել առողջության համար։

 

Ինչը չի կարելի սառեցնել

 

Ջրի  պարունակության բարձր տոկոսով բանջարեղենը՝ վարունգը, դդմիկը և կաղամբը, չպետք է սառեցվեն, քանի որ դրանք կկորցնեն իրենց տեսքը, համը և կվերածվեն կիսահեղուկ ցեխի, պարզաբանել է նա։ Գաստրոէնտերոլոգը խորհուրդ է տվել չսառեցնել հազարի տերևներն ու կանաչիները, քանի որ դրանք կկորցնեն իրենց սկզբնական թարմությունը, ինչպես նաև կարտոֆիլը, քանի որ ցածր ջերմաստիճանի ազդեցության տակ օսլան վերածվում է պարզ շաքարի։

 

Մթերքների ցանկում, որոնք հնարավոր չէ սառեցնել, Լոպատինը ներառել է նաև ձուն։ Նա բացատրել է, որ երբ կեղևի ջերմաստիճանը նվազում է, ճաքեր են առաջանում, որոնց միջով կարող են ներթափանցել պաթոգեն բակտերիաներ։ Այս մթերքը կարելի է սառեցնել միայն այն դեպքում, եթե ձվերը կոտրեք և լցնեք հերմետիկ տարայի մեջ՝ խառնելուց հետո։ Փափուկ պանիրները, բժիշկը վստահ է, նույնպես չի կարելի պահել սառնարանում՝ դրանք ոչ միայն կկորցնեն իրենց համը, այլև կառուցվածքը, և կարող է խոցելի դարձնել բակտերիաների նկատմամբ:

 

Լոպատինը կտրականապես արգելել է սառեցնել հալած միսը, թռչնամսը, ձուկը և ծովամթերքը։ Նա պարզաբանել է, որ նման մթերքները բարենպաստ միջավայր են բակտերիաների համար, որոնք հալվելիս կարող են «արթնանալ» և լուրջ վարակներ առաջացնել օրգանիզմում։ Բացի դրանից, ըստ նրա՝ այդ մանիպուլյացիաների պատճառով կխախտվի սպիտակուցի կառուցվածքը, ինչը մթերքը կդարձնի  քիչ սննդարար։

 

 

 

 

ԹՈՂՆԵԼ ՊԱՏԱՍԽԱՆ

Խնդրում ենք մուտքագրել Ձեր մեկնաբանությունը
Խնդրում ենք մուտքագրել ձեր անունը այստեղ