Կրկնակի սառեցված միսը կարող է վարակ առաջացնել, վստահ է թերապևտ, գաստրոէնտերոլոգ Սերգեյ Լոպատինը։ Նա թվարկել է նաև այլ մթերքներ, որոնք արգելված են սառեցնելու համար:
Սառեցված հատապտուղների, մրգերի և բանջարեղենի օգուտների ու վնասների մասին կարծիքները հակասական են բժշկական հանրության մեջ, նշել է Լոպատինը: Մի կողմից, նույնիսկ ցածր ջերմաստիճանի դեպքում, մրգերը պահպանում են սննդարար նյութերի մեծ մասը: Բայց մյուս կողմից, սովորական սառցախցում սառեցնելը թույլ չի տա առավելագույնս խնայել վիտամիններն ու միկրոէլեմենտները, քանի որ դա հնարավոր է անել հատուկ սարքավորմամբ արագ սառեցման միջոցով: Գաստրոէնտերոլոգը պարզաբանել է, որ որոշ դեպքերում սառեցված մթերքը ոչ միայն կորցնում է իր սկզբնական հյուսվածքը, այլև կարող է վնասակար լինել առողջության համար։
Ինչը չի կարելի սառեցնել
Ջրի պարունակության բարձր տոկոսով բանջարեղենը՝ վարունգը, դդմիկը և կաղամբը, չպետք է սառեցվեն, քանի որ դրանք կկորցնեն իրենց տեսքը, համը և կվերածվեն կիսահեղուկ ցեխի, պարզաբանել է նա։ Գաստրոէնտերոլոգը խորհուրդ է տվել չսառեցնել հազարի տերևներն ու կանաչիները, քանի որ դրանք կկորցնեն իրենց սկզբնական թարմությունը, ինչպես նաև կարտոֆիլը, քանի որ ցածր ջերմաստիճանի ազդեցության տակ օսլան վերածվում է պարզ շաքարի։
Մթերքների ցանկում, որոնք հնարավոր չէ սառեցնել, Լոպատինը ներառել է նաև ձուն։ Նա բացատրել է, որ երբ կեղևի ջերմաստիճանը նվազում է, ճաքեր են առաջանում, որոնց միջով կարող են ներթափանցել պաթոգեն բակտերիաներ։ Այս մթերքը կարելի է սառեցնել միայն այն դեպքում, եթե ձվերը կոտրեք և լցնեք հերմետիկ տարայի մեջ՝ խառնելուց հետո։ Փափուկ պանիրները, բժիշկը վստահ է, նույնպես չի կարելի պահել սառնարանում՝ դրանք ոչ միայն կկորցնեն իրենց համը, այլև կառուցվածքը, և կարող է խոցելի դարձնել բակտերիաների նկատմամբ:
Լոպատինը կտրականապես արգելել է սառեցնել հալած միսը, թռչնամսը, ձուկը և ծովամթերքը։ Նա պարզաբանել է, որ նման մթերքները բարենպաստ միջավայր են բակտերիաների համար, որոնք հալվելիս կարող են «արթնանալ» և լուրջ վարակներ առաջացնել օրգանիզմում։ Բացի դրանից, ըստ նրա՝ այդ մանիպուլյացիաների պատճառով կխախտվի սպիտակուցի կառուցվածքը, ինչը մթերքը կդարձնի քիչ սննդարար։