Բանանի օպտիմալ ընդունման քանակը օրական 2 պտուղն է։ Բանան կարելի է գտնել մրգի խանութներում կամ սուպերմարկետներում ամբողջ տարվա ընթացքում , բայց այս հատապտուղը հատկապես պահանջարկ ունի ձմռանը, երբ թարմ մրգերի տեսականին այնքան էլ մեծ չէ: Այս մրգի օգուտներն ու վնասակարությունները մեծ քննարկում են առաջացնում առողջ սննդակարգի կողմնակիցների շրջանում:
Ինչ-որ մեկը խորհուրդ է տալիս հրաժարվել դրանից, քանի որ այն քաղցր է և ենթադրաբար կարող է հրահրել քաշի ավելացում և խանգարել ածխաջրերի նյութափոխանակությանը:
Ընդ որում, ոմանք, ընդհակառակը, խորհուրդ են տալիս այն ամեն օր ուտել ՝ չվախենալով գիրանալուց։ Դրա մեջ ածխաջրերի ազդեցությունը համահարթեցվում է մի շարք օգտակար բաղադրիչներով:
Այսպիսով, ինչի համար է բանանը օգտակար, և ինչպե՞ս ու ու՞մ համար կարող է լինել վնասակար: Այս մասին ասաց գաստրոէնտերոլոգ Նատալյա Գորդյենկոն:
Սրտի առողջությունը պահպանելու համար բանանը կարելի է վստահորեն ավելացնել սննդակարգում: Նա կալիումի և մագնեզիումի պարունակությամբ առաջատարներից է, որն անհրաժեշտ է սրտանոթային համակարգի սահուն գործողության համար: Բանանները նաև օգնում են մաշկը և նյարդային համակարգը երիտասարդացնել, քանի որ դրանք պարունակում են շատ բնական հակաօքսիդիչներ։
Դեղին հատապտուղն, ըստ էության, բարձր ածխաջրերի արտադրանք է որը օգնում է մարզիկներին։
Միևնույն ժամանակ, դրա պարունակած ածխաջրերը պատշաճ կերպով կլանվում են մարմնի կողմից ՝ առանց հրահրելու բացասական հետևանքներ։ Բանանը ուժի մարզումից հետո կարող է լինել հիանալի աջակցություն մարզիկների համար: Բանանը օգնում է փակել ստացված ածխաջրածնի պատուհանը, վերականգնել կորցրած էներգիան և օգտակար նյութեր, որոնք մարմինը կորցնում է քրտնարտադրության գործընթացում:
Բանանները պարունակում են բավականին մեծ քանակությամբ օսլա և շաքարախտով հիվանդներին հակացուցվում է դրա օգտագործումը։ Հակացուցված է գրգռիչ աղիք համախտանիշ ունեցող հիվանդների համար:
Նաև բանանը ունի արյան մածուցիկության ավելացման հատկություն, հետևաբար արժե զգույշ լինել դրանց օգտագործմամբ `նրանց համար, ովքեր ունեն երակների վարիկոզ լայնացում, և կա արյան աճի խտություն:
Դիաբետով հիվանդներին խորհուրդ չի տրվում ներառել այս հատապտուղը իրենց սննդակարգ , քանի որ այն ունի բարձր գլիկեմիկ ինդեքս և կարող է հարուցել բարեկեցության վատթարացում:
Վերը նշվեց որ բանանի օրական օպտիմալ օգտագործման քանակը 2 պտուղն է։ Դրանք պետք է օգտագործել 1 ժամվա ինտերվալը մնացած սննդից առանձին։ Հակառակ դեպքում արդյունքը կարող է լինել որովայնի ցավեր և փքացում:
Եվ ամենակարևորը `մի օգտագործեք բանան կաթնամթերքի հետ միասին։ Փաստն այն է, որ մրգերի օսլան և կենդանական սպիտակուցը վատ են համակցված միմյանց հետ, բարդացնում են մարսողության գործընթացը և կարող են առաջացնել լուծ։
Թարգմանեց՝ Հասմիկ Չոբանյանը
Նյութի աղբյուր՝ med2.ru