Ժողովուրդն ասում է՝ ամառվա փուշը, ձմեռվա նուշը: Հենց այս սկբունքով այժմ գրեթե բոլոր հայ ընտանիքներում պահածոների, չրերի ու սառցարանները լցնելու ժամանակն է: Բայց արդյոք արժե այդքան ջանասիրաբար պահածոներ ամբարել, MedMedia.am-ը պարզել է սննդաբան Հասմիկ Աբովյանից:
«Միանշանակ տնային պայմաններում ձմեռային պաշարի ամբարման միակ անվտանգ ձևը մթերքի սառեցմումն ու չորացումն է: Իսկ ինչ վերաբերում է պահածոյացմանն, ապա հարկ է նկատել, որ սրա վտանգն այնքան շատ է, որ նույնիսկ դրանց եղանակների մասին խոսելն անիմաստ է»,-ասաց բժշկուհին և մանրամասնեց. «Իրականում որևէ կանոնի խստագույն պահպանումն անգամ չի կարող մեզ ապահովագրել պահածոների առաջացրած վտանգից, հատկապես՝ բոտուլիզմից: Նույնիսկ կատարյալ մաքրությունն ու երկար եփելը եղանակ չեն փոխում»:
Հասմիկ Աբովյանն ընդգծեց, որ բոտուլիզմով թունավորված մթերքը ակնառու որևէ նշան չի ունենում, պահածոն կարող է անուշ բուրել, քիմքին հաճելի համ ու գույն ունենալ, բայց լինել թունավոր: «Եթե պահածոներ, ապա միայն արտադրական ծագմամբ, քանզի դրանց պատրաստման ժամանակ ապահովվում է բարձ ճնշում և ջերմաստիճան, որոնք սպանում են բոտուլիզմի սպորաները»,-ասաց բժշկուհին: Սակայն այս դեպքում պետք հիշել, որ պահածոները որևէ օգտական հատկություն չունեն, ավելին՝ դրանք մեծաքանակ շաքարավազ և աղ են պարունակում, որոնք հայտնի են «սպիտակ մահ» անունով:
Այնուամենայնիվ, եթե վերը նշվածն անգամ չի ստիպում Ձեզ չպահածոյացնել, սննդաբանն առաջարկեց. «Այս պարագայում թույլատրելի է պահածոյացնել այնպիսի մթերքներ, որոնք օգտագործելուց առաջ հնարավոր է 20-30 րոպե տարայից դատարկված վիճակում ամբողջ ծավալով եռացնել: Այս պարագայում մթերքը կդառան համեմատաբար անվտանգ, բայց չի ունենա որևէ օգտակար հատկություն»:
Հասմիկ Աբովյանը նաև ուշադրություն հրավիրեց մեծ տարաներով թթու պատրաստելու երևույթին և տեղեկացրեց, որ դրանց ներքևի հատվածում ևս անօդ տարածություն է ստեղծվում, ինչը նույնպես բոտուլիզմի զարգացման համար հարմար միջավայր է: Պետք է ընդգծել, որ ըստ վիճակագրության, հենց տնային պայմաններում պատրաստված պահածոների օգտագործումից են բոտուլիզմի դեպքեր գերակշիռ մասը: Նշենք, որ բոտուլիզմի դեպքում մահացությունը շատ բարձր է: Մեր ժողովուրդն այնքան էլ լուրջ չի ընդունում այս թունավորման սպառնալիքը, դրա համար էլ այդ ցավալի դեպքերը չեն նվազում։