Գլխավոր էջ Uncategorized Ի՞նչ ուտել առողջ ողնաշարի համար

Ի՞նչ ուտել առողջ ողնաշարի համար

2587
0
Հիպոկրատը վստահ էր, որ սնունդը պետք է դեղ լինի, իսկ դեղը՝ սնունդ: Հենց այս սկզբունքով Medmedia.am-ը բժիշկ-կինեզիոլոգ Դավիթ Գրիգորյանից հետաքրքրվել է, թե ինչ է պետք ուտել առողջ ողնաշար ունենալու համար: «Առաջնահերթ ոսկրային համակարգի և ողնաշարի համար անհրաժեշտ է ֆոսֆոր, կալցի, մագնի, վիտամիններ A, B, C, D, որպիսի խուսափենք օստեոպարոզից»,-նշեց բժիշկն ու առանձնացրեց այն մթերքները որոնք պետք է բաժին լինեն օրվա ռացիոնի: Ֆոսֆորի բավարար քանակություն հայտնաբերվում է թեփի, ոլոռի, աղցանների մեջ, ծաղկակաղամբի և սպիտակ կաղամբի, բնական պանիրների, սոյայի պատիճների և ձկների մեջ:
Մեծ քանակությամբ կալցիում հայտնաբերվում է լյարդի, պանրի, թարմ ձվերի, սերմերի, ընդեղեների, ճակնդեղների, հացահատիկային եգիպտացորենի, ծաղկակաղամբի և սպիտակ կաղամբի մեջ:
Մանգանը հանդիպում է բնական պանիրների, երիկամների, լյարդի, սրտի, ջրիմուռի, ձվի դեղնուցի, կարտոֆիլի (հատկապես կեղևի մեջ), նեխուրի, հատիկների, բանանի, սոխի, ընկույզի, նուշի և շագանակի մեջ:
Մագնեզիումը հանդիպում է արևածաղկի սերմերի, ընկույզների, ավոկադոյի, սպանախի, պանրի, վարունգների և հատիկների մեջ: Ձուկը, ձվերը, կենդանի լյարդը, թարմ բանջարեղենն ու մրգերը, սեխը, դեղձը, արտիճուկը, գազարն ու դդումը `վիտամին A- ի աղբյուր են:
B վիտամինները հարուստ են տավարի լյարդով, գառան երիկամներով, ուղեղով, սրտով, ձվերով, ոստրեներով, օմարներով, ձկներով, ծովախեցգետիններով, կաթով, բնական պանիրներով, սնկով, գարու հատիկներով, եգիպտացորենով, վարսակով, հնդկաձավարով, սոյայի պատիճներով, ոլոռով, նարինջներով, բանանով, գրեյպֆրուտներով ավոկադո: Խոզի և տավարի միս դրանք ամենաքիչն են:
Մեծ քանակությամբ վիտամին C կարելի է գտնել տարբեր հատապտուղների, տանձերի, խնձորների, սալորների, մանդարինների, նարինջների, թուրինջի, ավոկադոյի, քաղցր պղպեղի, սպիտակ և ծաղկակաղամբի և կանաչեղենի մեջ:
Վիտամին C- ն մարդու մարմնում կուտակման ընդունակ չէ, ուստի հարկավոր է այն ամեն օր լրացնել: Բոլոր վիտամին պարունակող բոլոր ապրանքները պետք է ուտել հում, քանի որ վիտամին C- ն ոչնչացվում է նույնիսկ թեթևակի ջեռուցմամբ:
Արևի լույսի ազդեցության տակ մաշկը արտադրում է վիտամին D. Ձկան յուղը, կարագը, կաթը, թարմ ձվերը վիտամին D- ի սննդի աղբյուր են:
Տաթև Առաքելայան

ԹՈՂՆԵԼ ՊԱՏԱՍԽԱՆ

Խնդրում ենք մուտքագրել Ձեր մեկնաբանությունը
Խնդրում ենք մուտքագրել ձեր անունը այստեղ