Ամռանը ձմերուկն անպակաս է գրեթե յուրաքանչյուրի սեղանից, սակայն գաղտնիք չէ, որ հյութալի և ախորժալի այս պտուղը կարող է թունավորման պատճառ դառնալ: Ձմերուկը, բացի օգտակար նյութերից, կարող է պարունակել նաև նիտրատներ, ինչն էլ հենց կարող է հանգեցնել թունավորման: Ձմերուկից թունավորան ախտանշանները կարող են հայտնվել ինչպես ուտելուց 1-2 ժամ անց, այնպես էլ 1-2 օր հետո: Դա կախված է անհատից և նրա դիմադրողականությունից։
Այս մասին MedMedia.am-ը զրուցեցել է սննդաբան Գայանե Շախատունու հետ, ում խոսքով թունավորում կարող է առաջացնել չափից շատ պահպանված լինելը։ Ըստ Շախնատունու ձմերուկը հակացուցված է նրանց, ովքեր ունեն շաքարային դիաբետ քանի որ ձմերուկը պարունակում է հատուկ տարր, որն էլ վերածվում է գլյուկոզայի։ Ձմերուկի կարմիր, քաղցր մասերը հակացուցված են հատկապես այն մարդկանց, ովքեր ունեն ավելորդ քաշ հավաքելու խնդիր և օգանիազմում ավելի դժվար է լուծվում գյուկոզան։ Այն հարցին, թե արդյո՞ք հնարավոր է օրվա մեջ չափից շատ ձմերուկ օգտագործելու դեպքում թունավորվել սննդաբանը պատասխանեց․
«Չափից շատ ձմերուկ օգտագործելու դեպքում երբեք թունավորում չի առաջանա, այլ կունենան տհաճ զգացողություն, վքնածություն, հնարավոր է նաև ստամոքսի ճնշվածություն» ։
Քանի որ մի շարք մրգեր և բանջարեղեններ քիմիական հավելումներով են աճեցվում ձմերուկը ևս չի զիջում դրանց։ Գաղտնիք չէ, որ յուրաքանչյուր միրգ և բանջարեղեն ունի իր վերջնական հասունացման հստակ սեզոնը։ Սննդաբան Գայանե Շախատունու խոսքով ձմերուկ ուտելու ճիշտ ժամանակը հուլիսի 15-ից սկսած է։
Հասմիկ Գասպարյան
Полученные результаты: 0