Բրնձի մշակովի տեսակների թիվը հասնում է 80.000-ի: Աշխարհում ամենաշատ օգտագործվող հատիկաբույսը պարզվում է, որ շատ էլ օգտակար հատկություններ ունի, որոնց մասին կպատմի MedMedia.am-ը:
- Բրնձի բաղադրության գերակշռող մասը կազմում են բարդ ածխաջրերը: Բրնձի այս հատկությունը հավասարակշռում է շաքարի և ճարպի սահմանափակումը սննդակարգում։
- Բրնձի մեջ պարունակվում են մարդու օրգանիզմում չսինթեզվող թվով 10 ամինաթթուներից ութը։ Այդ նյութերը խիստ անհրաժեշտ են նոր բջիջներ կառուցելու համար։
- Բրինձը երբեմն նույնիսկ անվանում են «բուսական միս»։
- Բրնձի 100 գրամը պարունակում է 100 մգ կալիում, 97 մգ ֆոսֆոր, 26 մգ մագնիում, 84 մգ կալցիում։
- Բրինձը պարունակում է մարգանեց, երկաթ, պղինձ, սելեն և ցինկ:
- Բրինձը հարուստ է նաև B1, B2, B5, PP, B6, բիոտին, B9-19 մկգ, քոլին։
- Պարունակում է լեցիտին, գամմա-ամինաճարպային թթու, շաքարային նյութ։
Տաթև Առաքելյան