Ցանկացած ապուր մի տեսակ կիսատ է առանց անուշաբույր ու անուշահամ գինձի կամ ինչպես առավել հայտնի է համեմի: Սակայն պետք է նկատել, որ այս կանաչին նաև անչափ օգտակար է, որի մասին ստորև պատմում է MedMedia.am-ը:
- Համեմը զգալի քանակությամբ սելեն է պարունակվում
- Համեմի 100 գ սերմում պարունակվում է մարդու օրգանիզմին անհրաժեշտ մարգանեցի մեկ օրվա չափաբաժնի 95 %-ը, պղնձի 97,5 %, ցինկի 39,2 %, երկաթի-90,7 %, սելենի-47,6 %։
- Համեմի սերմը հարուստ է նաև առողջության համար կարևոր նշանակություն ունեցող մակրոտարրերով` կալցիում-70,9%, մագնիում-82,5%, կալիում-50,7%, ֆոսֆոր-51,5%, անհամեմատ քիչ է նատրիումը-2,7%։
- Պարունակում է վիտամիններ B1, B2-16, B3-10, C, կարոտինային նյութեր, վիտամին A
- Բավականին բարձր է համեմի սերմի սննդային արժեքը` սպիտակուց-12,37գ , ճարպ-17,8գ , ածխաջրեր-13,1գ , բջջանք-41,9գ
- Համեմը պատկանում է լավագույն մեղրատու բույսերի շարքին։
Տաթև Առաքելյան