Մայիսը համարվում է կանաչեղենով հարուստ ամիսներից մեկն, ուստի չօգտվել բնության բարիքներից հարստացնելով սննդակարգը վիտամիններով հագեցած մթերքներով աններելի կլինի: MedMedi.am-ն իր այս հրապարակմանն անրադարձել է ծնեբեկի օգտակար հատկություններին և զրուցել սննդավան գայանե Շահխաթունու հետ:
«Նկատել եմ, որ այս սեզեններին շատերն կենտրոնանում են մանդակի, սիբեխի, շուշանի, ճակնդեղի ճավի վրա, սակայն պետք է ընդգծեմ, որ ծնեբեկն ամենաօգտակարն է»,-ասաց սննդաբանն ու նկատեց, որ ծնեբեկը շատ քիչ է օգտագործվում և իզուր:
Ծնեբեկը պետք է դառնա ավելորդ քաշի դեմ պայքարող յուրաքանյուրի սիրելին, քանի որ ունի ցածր կալորիականություն: «Ասպարագին նյութի շնորհիվ այն ակտիվացնում է աղիների աշխատանքը, նաև ունի անոթալայնիչ հատկություն»,-նշեց Գայանե Շահխաթունին շեշտելով, որ ծնեբեկն օգտակար է հիպերտոնիկների համար:
Նշենք, որ կանաչին հարուստ է B1, B2, B5, B6 ,A, pp, E, H վիտամիններով, նատրիով, կալիով, կալցիով, ֆոսֆորով, ցինկով ու ֆոլաթթվով:
«Ծնեբեկը մաքրում է երիկամները, ունի հակավիրուսային և հակաբորոքային հատկություններ: Ֆոլաթթվի պարունալության շնորհիվ նաև խորհուրդ է տրվում հղիներին ու կերակրող մայրերին»,-ասավ մասնագետը:
Այն համեղ է քիչ եփած, մի փոքր ձեթով ու քացխով, ինչպես նաև կարելի է պարտաստել ձվով:
Տաթև Առաքելյան