Փաթեթավորված թեյը ,պարզվում է, պլաստիկ աղտահարման լուրջ աղբյուր է հանդիսանում:
Վերջերս փաթեթավորված թեյի արտադրողներից շատերը փաթեթավորման համար օգտագործում են ոչ թե թուղթ, այլ սինթետիկ նյութեր (պլաստիկ, պոլիէթիլենային տեֆֆալատ):
Կանադայի համալսարանի գիտնականները որոշել են ստուգել ՝ ինչպիսի ռեակցիաների մեջ են մտնում այս նյութերը թեյի եռման ժամանակ, և արդյոք աղտահարման աղբյուր չեն հանդիսանում:
Հետազոտության ընթացքում օգտագործվել են չորս տեսակի փաթեթավորված թեյ, զգուշությամբ թեյի տերևները հեռացրել են փաթեթից, ապա դատարկ փաթեթները տեղավորել են 95 °C եռացող ջրի մեջ:
Հետո ստացված հեղուկը հետազոտել են միկրոսկոպով: Համաձայն ստացված արդյունքի տվյալներին՝ հինգ րոպե եռման ընթացքում բաժակի մեջ են ընկնում 11,6 միլիարդ միկրոպլաստիկայի մասնիկ(հարյուր նանոմետրից ավելի մեծ չափերով), և 3,1 միլիարդ նանոպլաստիկայի մասնիկ ( հարյուր նմ): Աղտահարման այսպիսի ցուցանիշը հազար անգամ ավելին է ,քան սրանից վաղ հայտնաբերված այլ մթերքների մեջ:
Հետազոտողները նաև ստուգել են՝ ինչպես են նմանատիպ կոնցենտրացիաների պլաստիկայի փոքրիկ մասնիկները ազդում կենդանի օրգանիզմների վրա :
Նյութի աղբյուր՝ med2.ru
Թարգմանեց Տաթև Ալիխանյանը