Գլխավոր էջ Վնասի նվազեցում Արդյո՞ք շաքարը մեծացնում է քաղցկեղի ռիսկը

Արդյո՞ք շաքարը մեծացնում է քաղցկեղի ռիսկը

533
0

Մասնագետների կարծիքով՝ օնկոլոգիական հիվանդությունների ռիսկը մեծացնում են առավելապես հինգ գործոններ՝ մարմնի զանգվածի բարձր ինդեքս, սննդակարգից առողջ սննդի բացակայություն, ֆիզիկական ակտիվության բացակայություն, ալկոհոլի եւ ծխախոտի չարաշահում:

Առողջ սննդակարգի ջատագովները խորհուրդ են տալիս սննդակարգից բացառելով շաքարը՝ պատճառաբանելով, թե այն մեծացնում է քաղցկեղի ռիսկը: Իհարկե, առանց ծուխ կրակ չի լինում:

Հայտնի է, որ ուռուցքների բջիջներն իրապես օգտագործում են մեծ քանակությամբ գլյուկոզա, քանի որ այդ բջիջները շատ արագ են կիսվում, ինչի համար նրանց էներգիայի մեծ ծախս է անհրաժեշտ: Իսկ էներգիայի ամենահեշտ եւ հասանելի աղբյուրը հենց գլյուկոզան է: Բայց դա ամենեւին էլ չի նշանակում, որ շաքարը, որը մենք օգտագործում ենք, ուռուցքային բջիջների համար «սնունդ» է հանդիսանում:

Երբ մենք ինչ-որ քաղցր բան ենք ուտում, ապա անմիջապես «գործի է» անցնում էնդոկրին համակարգը: Սկսում է աշխատել ենթաստամոքսային գեղձը՝ արտադրելով ինսուլին հորմոնը, որն էլ կարգավորում է արյան մեջ շաքարի մակարդակն ու նպաստում գլյուկոզայի յուրացմանը: Այսինքն՝ շաքարի մակարդակն իջնում է, ուստի այն կարծիքը, թե շաքարը «սնուցում է» ուռուցքները՝ նպաստելով դրանց աճին ու տարածմանը, իրականությանը չի համապատասխանում:

Շատ շաքար ուտելով կարելի է գիրանալ, իսկ, այլ ավելորդ քաշն իրականում սպառնալիք է:

Եթե չարաշահեք քաղցրը, պարզ ածխաջրերը ու դրա հետ մեկտեղ՝ քիչ շարժվեք, ապա կխախտվի կալորիաների ընդունման եւ ծախսման մեխանիզմը, եւ կունենաք ավելորդ քաշ, իսկ հետագայում՝ ճարպակալում: 

Ապացուցված է, որ ավելորդ քաշ ունեցող մարդիկ քաղցկեղի մինչեւ 13 տեսակի ռիսկի խմբում են: Ըստ վարկածներից մեկի՝ պատճառը հորմոնալ խանգարումներն են, որոնք կարող են առաջանալ ավելորդ քաշի պատճառով:

Կանանց մոտ նախադաշտանային տարիքում, երբ ձվարանների ֆունկցիան մարում է, էստրոգենների սինթեզը տեղի է ունենում ճարպային հյուսվածքում: Եթե ճարպաբջջանքը շատ է, էստրոգենների մակարդակը կարող է բարձրանալ, իսկ դա, իր հերթին, կարող է մեծացնել կրծքագեղձի, արգանդի եւ այլ օրգանների ուռուցքների ռիսկը:

Բացի այդ, ճարպակալություն ունեցող մարդկանց մոտ հաճախ է հանդիպում երկրորդ տիպի շաքարային դիաբետ, ինչը նույնպես հանդիսանում է օնկոլոգիական հիվանդությունների ռիսկը մեծացնող գործոն:

ԹՈՂՆԵԼ ՊԱՏԱՍԽԱՆ

Խնդրում ենք մուտքագրել Ձեր մեկնաբանությունը
Խնդրում ենք մուտքագրել ձեր անունը այստեղ